• Een paar jaar geleden ontving de Assendelver nog een eervolle oorkonde.

    Ger Copper
  • Gerrit Klopper uit Assendelft stond er bij deze eerste foto ooit in De Typhoon.

    Ger Copper
  • Ger (midden) doet een truc voor aan Siegfried en Roy.

    Ger Copper

Een halve eeuw magie: Assendelver Ger Copper (65) geniet nog altijd volop

ASSENDELFT Zelf optreden wordt steeds lastiger door een probleem met zijn hand, maar daarover treurt Ger Copper niet. 'Er is zoveel leuks voor in de plaats gekomen, ook in de wereld van de magie,' vertelt de nu 65-jarige goochelaar uit Assendelft. 'En zo nu dan doe ik een gedachte-illusieshow met een jongere collega.'

Johan Lok

Het begon destijds allemaal met een Hanky Panky-goocheldoos. Dit jaar is het exact een halve eeuw geleden dat Ger Copper in 1969 als 15-jarige als eerste in Nederland het junior kampioenschap won. De Assendelver werd begeleid door Richard Ross.

'Hij heeft me ongeveer 9 maanden intensief begeleid. De Typhoon schreef over dat kampioenschap en noemde me Gerrit Klopper en in de Volkskrant werd ik het wonderkind met de gouden vingers genoemd,' herinnert Ger zich, genietend van een kop koffie aan de keukentafel.

De Assendelver praat ongeveer net zo snel als zijn handen destijds trucs lieten zien en eenmaal op z'n praatstoel krijg je hem nog maar moeilijk stil.

Act met kandelaars Die eerste titel in 1969 bleek de opmaat voor een glanzende carrière, waarbij hij in 1979 zelfs wereldkampioen werd op het onderdeel manipulatie. 'In 1973 ging ik professioneel aan de gang en heb ik opgetreden in onder meer Japan, China en Amerika.'

Vuur speelde een belangrijke rol bij zijn shows. 'Toen ik wereldkampioen werd had ik bijvoorbeeld een act met kandelaars en brandende kaarsen.'

Na die wereldtitel veranderde hij zijn show en gingen wilde dieren er een belangrijke rol in spelen. 'Ik heb zoveel meegemaakt. Zoals bijvoorbeeld een jaar op Broadway.'

In 1988 verhuisde Ger naar het Spaanse Lloret de Mar en toerde hij ruim vier jaar door Spanje.

Terug in Nederland stortte de Assendelver zich op het fenomeen black art en verhief die vorm van magie tot kunst van internationale allure.

'Daarmee heb ik onder meer op een festival in Canada gestaan. Het is al heel oud, maar er zijn geen boeken over, dus je moet het zelf helemaal ontwikkelen.'

Dutch School of Magic Twee jaar geleden ontving hij nog de A.M.A. Master Fellowship, de hoogte Amerikaanse goochelonderscheiding.

Ger was jarenlang als coach betrokken bij producties van onder anderen Hans Klok, Marcel Kalisvaart en Nick Nielsen. Later besloot hij om naast bekende goochelaars ook beginners te gaan begeleiden.

Na zijn aanwezigheid tijdens het jeugdweekend van de Nederlandse Magische Unie in 2008 richtte hij bij zijn huis in de Dorpsstraat in Assendelft een eigen goochelschool op: de Dutch School of Magic (DSOM).

Handen willen niet meer 'Zelf optreden gaat steeds moeilijker,' bekent Ger. 'Mijn handen willen niet meer. Op gegeven moment gaan ze op slot en kan ik er niets meer mee. Focale dystonie bleek dat te zijn, ook wel schrijverskramp genoemd.

Het gebeurde me voor het eerst toen ik optrad met tafelmagie tijdens de Dag van de Lach in Meppel. Ik krijg er in de loop der tijd steeds sneller mee te maken. Maar eigenlijk vind ik het ook niet zo erg. Ik was er ook wel een beetje klaar mee, uren in de auto, een kleine kleedkamer of verkleden op een toilet.

Ik vind het veel leuker om jong talent te begeleiden. Ze bijvoorbeeld leren dat houding en uitstraling belangrijk zijn. En dat je een act moet opbouwen. Niet een trucje en klaar. Nee, stel je heb een act met ballen. Aan het eind laat je die dan stuk voor stuk verdwijnen tot je er nog eentje over hebt. Die laat je vervolgens veranderen in een spel kaarten en hoppa, je zit gelijk in je volgende truc.'

Guyllaume Wibowo Ger is gek op de jongeren die hij begeleidt. 'Neem Guyllaume Wibowo. Op hem ben ik extra trots omdat hij, net als ik, uit Assendelft komt. Maar hij is ook echt een enorm talent. Hij is echt op alle vlakken geweldig.

Zelfs met de techniek van een act en een show bemoeit hij zich. Hier op de school geeft hij geregeld muziektips aan anderen. Dat schudt hij zo uit zijn mouw. Van jongs af aan is hij er al mee bezig, zo'n beetje de hele dag door. Als hij niet beroemd wordt, dan weet ik het niet.

Of neem bijvoorbeeld Jeffrey Wijkhuisen. Hij is autist en kwam hier tien jaar geleden binnen. Inmiddels is hij de ster van Etten-Leur.

Zijn broertje Melvin is hier nu ook bezig. Die kreeg laatst een eervolle erkenning en was helemaal door het dolle. Als een truc lukt, roept hij zelf het hardste yeah. Dat is echt genieten.

Kippenvel Als ik die jongens bezig zie, bezorgt me dat geregeld kippenvel en denk ik geregeld terug aan de tijd dat ik zelf begon. De voldoening die ik uit die leerlingen haal, is minstens even groot als ik vroeger had door mijn eigen optredens.

Door die jongens leef ik gelukkig niet in het verleden. Zoals bijvoorbeeld Siegfried en Roy, die alleen maar roepen hoe goed het vroeger was. Kom op hé, het leven gaat door.'