• Miriam Smit is al haar hele leven een gepassioneerd zangeres.

    Tekst Guus Bauer / aangeleverde foto

Een droom van een podium

ZAANDAM Er zijn van die initiatieven die je gewoon het beste gunt, waarvan je met heel je hart hoopt dat ze zullen slagen. Miriam Smit is al haar hele leven een gepassioneerd zangeres. Ze is bijna tweeënvijftig, maar oogt amper als een veertigjarige. Dat zal ook komen doordat ze eindelijk een lang gekoesterde wens heeft verwezenlijkt.

Een Café Podium voor muzikanten en muziekliefhebbers. Music & Dreams op de Zuiddijk 74 te Zaandam, in het pand waar veertig jaar Cafe De lapaix was gevestigd, naast de voormalige bibliotheek. Als digitaal podium bestaat Music & Dreams al acht jaar. Optredens van muzikanten die zich hebben aangemeld, worden in de agenda opgenomen. Kosteloos.

Miriams activiteiten zijn puur, hebben, zoals dat zo mooi heet, geen winstoogmerk. Het gaat er haar om het plezier in de muziekbeleving bij de mensen te brengen. En dat betaalt ze graag uit eigen zak.

Ze is in het dagelijkse leven businessconsultant bij een verzekeringsmaatschappij. Haar salaris staat garant voor de huur van het pand en de gage van de artiesten. Het is haar al goed als de drankomzet tijdens de optredens de kosten zou dekken. Ze heeft van de gemeente een horeca-exploitatievergunning gekregen voor een jaar.

De twee panden zijn verkocht aan een projectontwikkelaar, die er allerlei plannen mee heeft. Het gebouw is heel compleet, heeft vanbinnen een fijne, gemoedelijke uitstraling, zonde om te verbouwen eigenlijk. In de kelder bevinden zich de toiletgroepen en de ruime garderobe.

Het cafégedeelte op de begane grond is bij uitstek geschikt voor akoestisch werk. Een vleugel is aanwezig. Op de eerste etage is een professioneel podium ingericht, compleet met een licht- en geluidsinstallatie en zes monitorgroepen, eigenhandig door Miriam bijeen gebracht. De mogelijkheid om opnames te maken is aanwezig. Haar vriend, een bekende saxofonist, verklaarde haar eerst voor gek, maar helpt haar nu waar hij kan met optredens, met apparatuur.

Miriam is een bijzondere, inspirerende persoonlijkheid. Wanneer ze nu klasgenootjes van de lagere school tegenkomt, zeggen die dat ze altijd al aan het zingen was. Iets waarvan ze zich niet bewust was. Pas op haar dertigste beklom ze voor de eerste keer een podium.

Twijfel hield haar daarvoor tegen, maar dat is juist de basis van creativiteit. Jezelf steeds proberen te verbeteren, naar het allerbeste niveau streven, zonder het plezier in de muziek te verliezen. In de tussentijd heeft Miriam in allerlei bands gezongen, soms wel in drie tegelijk. Haar netwerk van muzikanten is enorm groot.

Music & Dreams is in principe in het weekend geopend wanneer er livemuziek is. Maar Miriam nodigt nadrukkelijk mensen uit die ideeën hebben voor een optreden, voor een workshop. Kom in de lucht en laat het aan haar weten. Het liefst zou ze zeven avonden in de week open zijn. Ondanks dat ze overdag zal moeten werken.

Optredens, naar collega's luisteren, publiek dat plezier heeft, dat alles geeft haar energie. Music & Dreams, een ideale kans om een uniek buurtpodium te creëren.