• De wethouders docerend in Wijdwormer

Duurzaamheid in de klas

Wethouders Van Waaijen en Schalkwijk op OBS Wijdwormer

WIJDEWORMER De schooldag werd net even anders voor leerlingen van groep 5/6 en 7/8 van OBS Wijdewormer. Wethouders Kees van Waaijen en Jeroen Schalkwijk gaven op donderdagochtend 25 januari een inspirerende gastles over duurzaamheid en zonne-energie.

ENERGY BATTLE De duurzaamheidsles is onderdeel van de Energy Battle die in Wormerland op 15 januari 2018 van start is gegaan. De Energy Battle is een energiebesparingswedstrijd zowel op school als thuis. Hierdoor krijgen de leerlingen en hun ouders op leuke wijze inzicht in hun energieverbruik. In de duurzaamheidsles leerden de leerlingen meer over de werking van zonne-energie en welke mogelijkheden voor energiebesparing dit biedt.

ZONNE-ENERGIE De geplaatste zonnepanelen op het dak van een aantal basisscholen in gemeente Wormerland vormden het uitgangspunt van deze les. Deze zonnepanelen zijn aangeboden door de gemeente Wormerland. Om de kinderen voor dit project te enthousiasmeren stelde Omgevingsdienst IJmond een duurzaam lespakket samen.

Wethouder Jeroen Schalkwijk: "We vinden het belangrijk om de jeugd te betrekken bij energiebesparing en ze na te laten denken over het opwekken van duurzame energie." Daar sluit wethouder Kees van Waaijen bij aan: "Door ze in deze les te vertellen over energiebesparing hopen we de leerlingen bewust te maken van energieverbruik. De jeugd heeft de toekomst!"

LEREN OVER BESPAREN Als afsluiting knutselden de leerlingen een kartonnen zonnebloem werkend op een zonnecel, een Picosol. De zonnebloem draait wanneer deze in het zonlicht staat. Bovenbouwleerlingen van OBS Weremere, WormerWieken, de Harpoen en de Eendragt hebben deze les al eerder gevolgd. Dit geeft leerlingen in de gemeente Wormerland de kans om over de mogelijkheden van verduurzaming en zonne-energie te leren.