Definitieve verkiezingsuitslag bekend

ZAANSTAD Burgemeester Jan Hamming heeft vanochtend de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Zaanstad bekend gemaakt.

De zetelverdeling in de nieuwe gemeenteraad die op 29 maart wordt geïnstalleerd is als volgt: VVD 6, POV 4, ROSA 4 , PvdA 4, D66 3, SP 3, DZ 3, GL 3, PVV 3, CDA 2, DENK 2, CU 1, PvdD 1.

In totaal werden 62.556 stemmen uitgebracht. De opkomst was daarmee 51,49 procent, ruim drie procent hoger dan vier jaar geleden. Van de uitgebrachte stemmen waren er 199 blanco en 287 ongeldig.

Drie kandidaat-raadsleden die lager op de lijst van hun partij stonden, komen dankzij voorkeurstemmen in de raad. Het gaat om Marianne de Boer-Doeves (VVD), Anna de Groot (SP) en Elif Hotaman (DENK).

In een reactie op dit bericht vertelt Anna de Groot: 'Bij de SP Zaanstreek hebben wij echter een zorgvuldige procedure die tot een kandidatenlijst moet leiden. Eerst is er een kandidatencommissie die de lijstvolgorde samenstelt. De kandidaten gaan daarmee akkoord. Daarna wordt de kandidatenlijst door de ledenvergadering bekrachtigd. Dientengevolge ga ik dus vooralsnog niet in de gemeenteraad van Zaanstad. Natuurlijk hadden wij liever 7 zetels (of meer) gehad!'