• www.pixabay.com

De vele gezichten van Dierenzorg

ZAANDAM De meeste mensen kennen Dierenzorg Zaanstad slechts van het asiel aan de Dr. H.G. Scholtenstraat 36 waar honden en katten worden opgevangen, verzorgd en herplaatst. Maar de organisatie omvat en doet veel meer dan dat. Ook de Dierenambulance valt onder Dierenzorg evenals de Dierentaxi, een pension voor honden en katten en een dagopvang voor honden. Dierenzorg werkt onder meer samen met de Dierenpolitie en andere partners in het domein dierenwelzijn, registreert vermissingen en geeft voorlichting op scholen middels lezingen. Over al deze verschillende facetten van Dierenzorg schrijft Janna Pronk maandelijks een column.

Helpende handen

Bij Dierenzorg zouden we nooit kunnen doen wat we doen zonder de nodige hulp. Andere organisaties voor dierenbelangen bieden de helpende hand, maar we mogen ook rekenen op de NS, de politie, de brandweer en de havendienst Zaandam.

Rijkswaterstaat helpt ons ook regelmatig. Zoals die keer dat we meerdere malen werden gebeld dat er een gans met pulletjes op de A7 liep. En als meerdere mensen bellen, is er zeker iets aan de hand.

Onze ambulance mag wel langsrijden om de situatie te polsen, maar niet stoppen op de rijksweg. In zo'n geval schakelen we dus Rijkswaterstaat in en wordt er een ontmoetingsplek afgesproken. Vanuit die plek hebben we samen een reddingsactie op touw gezet. Met netten en met meerdere mensen werd de hele familie gans gevangen en naar de vogelopvang in Krommenie gebracht. Daar zorgden ze ervoor dat de ganzen weer op een veilig plekje terecht kwamen.

De mooiste en misschien wel meest ontroerende hulp kregen we ooit van een ambulancemedewerker van het ziekenhuis. De meldkamer kreeg door dat er een gewonde kat bij de ziekenhuisambulance lag. Toen de mensen van onze ambulance gingen kijken, lag de kat inmiddels niet bij, maar in de ambulance, met zuurstof en toegedekt met een dekentje. Wat bleek? Het was de kat van een jonge vrouw en hij was van driehoog naar beneden gevallen. De vrouw had het zwaar gewonde beestje in een mandje gedaan en was - helemaal in paniek - richting de dierenarts gerend.

Onderweg kwam zij de ziekenhuisambulance tegen. Toen de chauffeur de vrouw zag rennen, was hij zo aangedaan dat hij besloot de kat eerste hulp te geven. Helaas kwam die lieve hulp te laat en heeft het arme dier het niet overleefd. Maar zijn baasje nam in ieder geval afscheid met het gevoel er alles aan te hebben gedaan.

Zomaar twee voorbeelden waaruit blijkt dat het niet alleen goed is dat Dierenzorg er is, maar dat het ook fijn is dat er zoveel handen zijn die ons helpen.

Janna Pronk