• Hans Meij

De eieren zijn uitgebroed

WORMERVEER De pulletjes zijn meer en meer te zien in het water en daaromheen. Nu is het bekend dat eenden soms vreemde posities kiezen om hun eieren uit te broeden. Zo was er een eend die zich nestelde in de heg voor het clubgebouw van de SV Fortuna Wormerveer. Niet de meest rustige plek om je kroost op de wereld te zetten.

Begin april werd de tijdelijke behuizing betrokken. De heg bevindt vormt de scheiding van het stenen- en grasterras bij het z.g. JWF Göbel paviljoen der Wormerveersders. Dat maakte dat de eend nogal wat publieke belangstelling kreeg.

Zaterdagavond 7 april werd bijvoorbeeld de Zaanse voetbalderby tussen zondag eersteklassers Assendelft en Fortuna Wormerveer op het Wateringcomplex gespeeld onder enorm grote belangstelling. De eend ondervond daar geen enkele hinder van. Net zo min als zij dat had bij de vele andere wedstrijden en trainingen in haar directe woonomgeving.

Tijdens Hemelvaartsdag en de vrijdag erna vertoefden duizenden mensen op het sportcomplex. Het Internationale Jeugdtoernooi werd er gespeeld. De eend bleef rustig op haar eieren zitten en d enieuwsgierige gasten uit binnen- en buitenland bekeken het natuurwonder op gepaste afstand.

Vandaag, donderdag 17 mei, was er opvallende beweging in de heg. De eerste pul meldde zich. Volgens eierentellers broedde de eend op acht eieren. Vanuit het nest naar de sloot de Watering is op zich nog een heel avontuur. Moeder zal haar kroost ongetwijfeld de juiste weg wijzen.