• De officiële overhandiging.

    Aangeleverd

Daam Schijfprijs uitgereikt aaan Nicole van der Heijden

ZAANDAM Beeldend kunstenaar Nicole van der Heijden de Daam Schijfprijs is vorige week geëerd met de toekenning van de Daam Schijfprijs. Collega en kunstenaar Olivier Rijcken overhandigde de oorkonde en de bijbehorende medaille. Met deze prijs wil hij Van der Heijden eren als 'Beschermvrouwe van de Zaansche kunsten,' gaf Rijcken aan in zijn speech. Nicole van der Heijden is bekend van haar eigen werk, FluXus, de ANNO exposities, Tengel, Het Weefhuis, Fred's Atelier, MyHome en tal van andere kunstinitiatieven.

De overhandiging vond plaats tijdens een feestelijk ontbijt bij FluXus in Zaandam. Met die bijeenkomst werd tevens het 40-jarig jubileum van Nicole van der Heijden gevierd. Zij startte destijds bij voorloper Komma en bedacht nog de naam FluXus voor het centrum van de kunsten in Zaanstad. Een naam die staat voor de kunststroming die kunst minder elitair wilde maken en de verschillende kunstdisciplines wilde verbinden.

Van der Heijden is momenteel nog als coördinator exposities actief bij FluXus, maar gaf ook les, organiseerde de zogeheten FluXus Happenings mede en zette in 2006 met Marc Volger het project MyHome op in de Rosmolenbuurt. Daarnaast zat zij in de startgroep van kunstenaarsplatform Tengel - ook een naam uit haar koker overigens - en heeft zij inmiddels een bestuursfunctie bij expositieplek Het Weefhuis. In Purmerend begeleidt Nicole van der Heijden bovendien kunstenaars met een verstandelijke handicap bij Fred's Atelier. De Daam Schijfprijs werd ooit in het leven geroepen door dichter Dirk Versteeg. Als bewoner van de Daam Schijfstraat raakte hij geïntrigeerd door het verhaal over deze Zaanse uitvinder, die in de 18e eeuw voor nogal wat ophef zorgde. Op 20 juni 1743 vond de proefvaart plaats van een voor die tijd ongekend schip. Een schip dat kon varen zonder riemen of zeilen. Bij de demonstratie van de vinding zonk het schip. Het schip was de 'Volg mij' genoemd. Naar verluidt in de betekenis van 'onderneem iets, ook als het succes vooraf niet vaststaat'. Dichter Versteeg vond het verhaal kenmerkend voor de Zaanse ziel en is de prijs gaan uitreiken aan mensen die op cultureel vlak hun nek uit durven steken. Degene die de prijs wint, kan hem elk jaar opnieuw aan iemand anders uitreiken.