• Gemeente Zaanstad

Burgemeester hangt poster op bij drugspand

ZAANDAM Burgemeester Jan Hamming heeft maandag 4 juni hoogstpersoonlijk het bord 'drugspand gesloten' opgehangen bij een woning aan de Fineerzaag in Zaandam. De woning is op last van de burgemeester voor zes maanden gesloten na de vondst van een hennepplantage met 346 planten. In de woning woonde niemand, de bovenetage was volledig verbouwd tot hennepplantage. "Dit willen we niet in een woonwijk", aldus de burgemeester. "Met zo'n bord laten we dat duidelijk zien."

De burgemeester verspreidde ook flyers in de buurt over de gevaren van drugspanden en het sluitingsbeleid van de gemeente. In de flyer staan tips hoe mensen hennepplantages en drugspanden kunnen herkennen en hoe ze hiervan (anoniem) melding kunnen doen. De burgemeester ging daarover ook in gesprek met omwonenden van het gesloten pand. 

Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op woningen die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.