• Brandweer Zaanstreek-Waterland

Brandweer Zaanstreek verheugd

Op vrijdagavond 1 maart vond de officiële overdracht van twee unieke autoladders plaats bij brandweerpost Prins Bernhardplein te Zaandam. Brandweerposten Botenmakersstraat Zaandam, Wormerveer en de beroepsposten van Zaanstad zijn de gelukkige gebruikers.

Tijdens dit heugelijke moment, waarbij vele brandweerlieden in officieel uniform aanwezig waren, was de sfeer opgetogen.

Frank Kuntz, hoofd Incidentbestrijding van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, opende de avond met een welkomstwoord: "Innovatief en toekomstbestendig. Dat typeert de twee nieuwe redvoertuigen van Brandweer-Zaanstreek-Waterland. De oude wagens rukten maar liefst 22 jaar en 18 jaar uit en waren aan vervanging toe. De nieuwe voertuigen passen goed bij ons gebied. Verder was innovatie belangrijk bij de aanschaf. Een voertuig zoals dit moet toch weer zo'n 20 jaar mee."

In 2017 startte een werkgroep, bestaande uit brandweerauto's gebruikers, de afdelingen techniek, inkoop en opleiding met het aankoop traject. Er volgde een Europese aanbesteding en diverse selectieprocedures, alvorens de beslissing tot aanschaf te nemen van deze 2 unieke autoladders. 55 brandweerlieden hebben een opleiding van 6 weken succesvol afgerond om met deze voertuigen aan de slag te kunnen. En zij staan klaar om u te helpen.

Kuntz: "Omdat de ladder een 'knik' heeft, kan de brandweer vanaf nu nagenoeg overal komen. Daarnaast hebben de voertuigen een warmtebeeldcamera en een gewone camera die we op de korf kunnen plaatsen. Crisisteams kunnen op deze manier bijvoorbeeld live meekijken tijdens een incident. Ook uniek is dat we in de korf patiënten kunnen afhijsen, in plaats van bovenop de korf. Er zijn maar weinig autoladders waar dit ook mee kan. Overigens werden de voertuigen 3 kwartier na de overhandiging al ingezet ter ondersteuning van het ambulancepersoneel.

Wij hopen dat wij door deze aanschaf iedereen nog beter van dienst kunnen zijn, want wij zijn er op elk moment voor u, zoals elke hulpdienst."

Meer informatie kunt u lezen op de website van de brandweer Zaanstreek-Waterland