• Schrijver Gerbrand Bakker

    Ella Tilgenkamp

Boven is het stil

STREEK De Leeskring Wormerveer krijgt op 21 februari aanstaande om 20.00 uur in De Vermaning op de Zaanweg 57 te Wormerveer een bijzondere gast. Schrijver Gerbrand Bakker komt over uit de Duitse Eifel waar hij al jaren in een klein dorp – welgeteld negen huizen, niet ver van 'Bitte en Bit' Bitburg – een woning heeft tegen de flanken van een heuvel, met een eigen stuk bos en een bijzondere natuurtuin.

Geen wonder, naast romanschrijver en columnist voor onder meer Trouw en De Groene Amsterdammer, is hij ook gediplomeerd hovenier. Het interview en de zogenaamde 'meet and greet' met Bakker is de eerste in een reeks met Nederlandse en internationale schrijvers in De Vermaning.


Een unieke kans om kennis te maken met de persoon achter belangrijke boeken als Boven is het stil, De Omweg, Juni en Jasper en zijn knecht. Met de roman Boven is het stil brak Gerbrand Bakker in 2006 in Nederland door. Hij ontving daarvoor het Gouden Ezelsoor, de Debutantenprijs en de Boekdelenprijs 2008 en kwam ermee op de shortlist van zowel de Anton Wachter-, de AKO- als de Librisprijs. Maar het grote succes ontstond toen de eersten van de uiteindelijk ruim veertig vertalingen van zijn debuut voor volwassenen werden uitgebracht.

De roman die begint met de gevleugelde zin 'Ik heb mijn vader naar boven gedaan' is behalve in de moderne talen bijvoorbeeld ook te lezen in het Arabisch, Argentijns, Chinees, Russisch, Noors, Kroatisch, Turks en Hebreeuws en ontving in totaal zeven internationale literaire prijzen. Bakker is ook de enige Nederlandse schrijver die bekroond is met de International IMPAC Dublin Literary Award, na de Nobelprijs voor de Literatuur de belangrijkste literaire onderscheiding, waarvoor Tommy Wieringa en Arnon Grunberg werden genomineerd. Boven is het stil is opgevoerd als toneelstuk en net als De Omweg verfilmd.


Bakker zal tijdens de avond in De Vermaning worden ondervraagd over de ontstaansgeschiedenis van zijn boeken, over de verschuiving van zijn schrijverschap van romans naar dag- en natuurboeken en reisverhalen en over op handen zijnde nieuwe verschijningen. Daarnaast is er ruim de tijd voor interactie met het publiek. Het belooft een interessante en vooral ook geestige avond te worden.

De schrijver staat bekend om zijn laconieke ondertoon. In Jasper en zijn knecht, waarin zijn dagelijkse beslommeringen worden afgewisseld met bespiegelingen op wereldgebeurtenissen, houdt hij de bal aangenaam dichtbij het schuurtje, doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg, maar is hij tegelijk open, oprecht en ongemeen geestig. Nederland is literair gezien soms echt Holland op z'n smalst. Het is ontwapenend te zien hoe een 'buitenstaander' dit alles bekijkt.
Uitsluitend op deze avond zijn jubileumuitgaves beschikbaar en daarnaast een speciaal voor de vijftigste verjaardag van Bakker gemaakt 'gedenkboek', dat nooit in de handel is geweest én vol is geschreven door Nederlandse- en buitenlandse schrijvers. Kaarten zijn onder meer te verkrijgen bij De Saenkanter en Siem de Boorder, beiden op de Zaanweg.