• Zaanse Tijd

Bijzondere Zaanse klokken bij Museum Zaanse Tijd

ZAANDAM Iedereen weet dat de windmolen aan het begin van de 17e eeuw werd geperfectioneerd door de Zaanse molenbouwers. Niet zo bekend is dat deze vindingrijke vaklui ook aan de wieg stonden van een heel nieuw type klok, dat een eeuw lang evenveel succes had als de molens. De Zaanse klok.

In Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans is vanouds veel te zien over dit bijzondere stuk Zaanse geschiedenis. Nu wordt dit nog veel meer. Het museum heeft er onlangs zes bijzondere antieke Zaanse klokken en 20 Zaanse klokken uit grootmoeders tijd bijgekregen.

In de Museumweek, de week van 'ons echte goud', worden deze aanwinsten onder de titel 'Het goud van de Zaan' voor het eerst aan het publiek getoond. Op vrijdag 13 april is er in het museum een Museummatch-avond, waarop de bezoekers een kijkje krijgen in de geheimen van de Zaanse klok. Die avond is alleen toegankelijk voor Museumkaarthouders. Museumkaarthouders die hiervoor interesse hebben, kunnen zich melden via de website van het museum, www.mnuurwerk.nl

De Museumkaart geeft recht op gratis toegang tot het museum. Om de bijzondere aanwinsten te vieren krijgt in de Museumweek iedereen die geen Museumkaart heeft 50% reductie met de kortingscode GOUDZAAN. Deze is geldig tot en met 15 april bij bestelling van een kaartje in de webshop van het museum.

Vanaf de zomer heeft het museum een tentoonstelling over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Zaanse klok, maar ook met herinneringen aan opa en oma's Zaanse klok.