• Zaans Museum

Bijzondere schenking aan Zaans Museum

ZAANDAM Het Zaans Museum ontvangt 30 oktober, een bijzondere schenking van Molenaar's Kindermeel. De schenking is van grote waarde: het Zaans Museum had weinig objecten van Molenaar's Kindermeel, want na de sluiting van de fabriek in de jaren '70 is er weinig van de bedrijfscollectie bewaard gebleven.

De schenking van de privé-collectie van de familie Swart en Molenaar maakt het verhaal van een van de grootste Zaanse industrieën in het Zaans Museum compleet. De schenking bestaat uit verpakkingen, speel- en lesmateriaal en reclameposters. Het Zaans Museum toont een deel van de schenking tot en met 31 januari aan het publiek.

Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw is Molenaar's Kindermeel marktleider met meer dan 7 miljoen verkochte pakjes kindermeel. Dat is mede te danken aan de goede – zorgvuldig geteste – kwaliteit van de kindermeel, en de vele positieve aanbevelingen van artsen en verpleegkundigen. Maar ook de goede ervaringen van ouders van jonge kinderen, de heldere reclames en de zeer redelijke prijs van het product maken Molenaar's Kindermeel tot een begrip.

Het Zaans Museum ontving de schenking van Neeltje Bleker-Swart en haar man Otto Bleker. Ze zijn familie van Pieter Molenaar en Gerbrand Swart die in 1888 in Westzaan de firma P. Molenaar & Co oprichtten. Het echtpaar Bleker-Swart onderzocht de geschiedenis van het familiebedrijf en verzamelden veel verpakkingen, speel- en lesmateriaal en reclameposters van Molenaar's Kindermeel. Naar aanleiding van het onderzoek verscheen op 30 oktober hun boek Molenaar's Kindermeel over de geschiedenis van het familiebedrijf.

Zondag 4 november vertelt auteur Otto Bleker de geschiedenis van Molenaar's Kindermeel. Aanvang van de publiekslezing is 14.00 uur, gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs. Aanmelden verplicht: info@zaansmuseum.nl. Het boek Molenaar's Kindermeel is te koop in de museumwinkel.