• Annie in gesprek met burgemeester Hamming.

    Hans de Wolff

Annie viert eeuwfeest

ZAANDAM Groot feest bij Zorgcentrum Saenden gisteren. Annie Wezel-Koelemeij vierde namelijk haar 100ste verjaardag. Namens het college van B&W kwam burgemeester Jan Hamming op bezoek om haar te feliciteren.

Annie Wezel-Koelemeij werd op 6 maart 1918 geboren in Oost-Graftdijk. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam ze terecht in de Zaanstreek. In haar jonge jaren was ze erg sportief, vertelt dochter Gré.

'Ze was goed in hardlopen. En ze won ooit de eerste prijs met schaatsen, een houten naaidoos met bewerkt koperbeslag. Die heeft ze nog steeds. Ze was een meester achter de naaimachine.'

Later draaide alles om haar gezin, want dat was haar leven. 's Morgens stond ze altijd als eerste op om het ontbijt voor de vier kinderen klaar te maken voordat ze naar school gingen en voor haar man natuurlijk.

Ze ging niet eerder naar bed of de huishoudelijke taken moesten zijn afgerond en niemand ging met honger naar bed. 'Ook voor dit zorgzaam leven verdient ze de eerste prijs', zegt dochter Gré.

Haar echtgenoot is in 1993 overleden. Sinds een jaar of tien woont Annie Wezel-Koelemeij in Zorgcentrum Saenden, waar ze liefdevol verzorgd en begeleid wordt.

Graag zou ze zelf nog een handje meehelpen, maar haar leeftijd gebiedt haar het een tandje minder te doen. Familie, vrienden en bekenden verheugen zich al lang op de dag van morgen.

Dochter Gré: 'Elke keer als wij erover praten zegt ze: 'Ben ik nou nog steeds geen 100?'