• Daar komt muziek uit

    foto aangeleverd Rico Jonk

Harmonie tijdens WildWestWormerveerApollo Zaandijk speelt muziek uit bekende westernfilms

24-02-2019, 21:26 | Lezersnieuws | Rico

Harmonieorkest Apollo Zaandijk werd in 1895 opgericht om arbeiders muziek te laten maken en ze daarmee uit de kroeg te houden. Inmiddels komen de leden van de muziekvereniging uit alle bevolkings- en leeftijdsgroepen. De jongste leden zijn 13 jaar en de oudste is inmiddels 81. Er zijn twee orkesten: het groot orkest en het opleidingsorkest. Daarnaast verzorgt de vereniging muzieklessen en verhuurt het desgewenst de muziekinstrumenten aan de leden, tegen een kleine vergoeding.

Het harmonieorkest bespeelt blaasinstrumenten (fluit, hobo, klarinet, saxofoon, trompet, trombone, tuba) en slagwerk.  Strijkinstrumenten zijn er dus niet bij. “Dan zouden we namelijk een symfonieorkest zijn” vertelt penningmeester Cor Klomp. Hij ruimt ook meteen een ander mogelijk misverstand uit de weg: “We lopen niet langs de straten met marsmuziek. Een harmonie zou dat op zich best kunnen doen hoor, maar Apollo kiest daar niet voor”. De stemming binnen het orkest doet volgens hem de naam eer aan: er heerst een vriendschappelijke, harmonieuze sfeer. Na het repeteren op woensdagavond blijven veel leden nog even na voor een drankje en een praatje. “Als je eenmaal bij Apollo speelt wil je niet meer weg, het is als een warm bad”, aldus de penningmeester.

Apollo Zaandijk speelt allerlei soorten muziek, zoals pop, jazz, film- en musicalnummers en klassiek.  Het orkest geeft regelmatig en graag concerten in de Kogerkerk vanwege de goede akoestiek. Verder is het o.a. aanwezig bij de dodenherdenking in Wormerveer en tijdens de festiviteiten rondom het 525-jarig bestaan van Zaandijk en verzorgt het in de zomer de muziek bij een musical van theaterschool Thomuz. Last but not least: op 11 mei a.s. geven ze een groot concert tijdens het thema-evenement WildWestWormerveer. In de hal van de Zaanse Ruiters zullen ze o.a. titelsongs van bekende westernfilms ten gehore brengen.

Meer informatie over harmonie Apollo Zaandijk kunt u vinden op hun website apollozaandijk.nl en informatie over WildWestWormerveer op wildwestwormerveer.com.