• Chicago 2017

    Marie Kondo & Maaike Fris

Eerste KonMari consultant in Nederland

11-02-2019, 08:48 | Lezersnieuws | Maaike

Mijn eerste kennismaking met de KonMari methode was in 2017. Ik las het boek 'Spark Joy'. van Marie Kondo en het was alsof alles op z'n plek viel. 

Van jongs af aan was ik altijd al bezig met opruimen. Toen er niets meer op te ruimen viel in mijn eigen kamer, begon ik met de kamers van mijn zusjes. Opruimen bleef mijn favoriete bezigheid, ook toen ik ouder werd.

Na een aantal jaar gewerkt te hebben als leerkracht in het basisonderwijs was er steeds iets wat mij bezig hield, was ik echt gelukkig met mijn baan? Op het moment dat ik de laatste bladzijde van ‘ Spark Joy’ las, wist ik het. Dit is mijn passie en hier wilde ik mijn beroep van maken! 

Ik ging op ondezoek uit en kwam tot de ontdekking dat Marie Kondo een aantal trainingen per jaar organiseerde om mensen op te leiden als gecertificeerd consutlant om zo anderen te begeleiden in het opruimproces.

Op 12 maart 2017 besloot ik mij in te schrijven voor de training van 28, 29 en 30 april 2017 in Chicago. Ik had mazzel dat de training precies in de meivakantie viel, dus maakten we (mijn vriend en ik) er een mooie reis in Amerika van. 

Eenmaal terug in Nederland bracht ik het geleerde in de praktijk en na de test was ik per december 2017 de eerste gecertificeerde KonMari consultant in Nederland.  

De KonMari methode is bijzonder vanwege een aantal aspecten. Door te beginnen met waar je naar toe wilt werken en waarom, is deze methode effectief. Je houdt continue voor ogen wat je wilt bereiken. Ook ruim je op per categorie in plaats van per ruimte, in een vaste volgorde. Beginnend bij kleding, vervolgens boeken, papieren, komono (allerlei) en sentimentele items.

Het principe is iedere categorie hetzelfde, je verzamelt alle spullen van één categorie op één plaats. Vervolgen focus je je op wat je wilt houden in plaats van wat weg kan. Je vraagt je bij ieder item af: ' Word ik hier blij van?' Alleen die spullen houd je. Op deze manier omring je jezelf met spullen die je gelukkig maken. Daarnaast worden spullen staand opgeborgen, ook kleding. Marie Kondo heeft een vouwmethode ontwikkeld waardoor je in één keer ziet wat je allemaal hebt. De vouwmethode is niet alleen overzichtelijk, maar ook ruimtebesparend. Alle spullen in huis krijgen een vaste plek waardoor je nooit meer hoeft te zoeken naar spullen. 

Ben je geïnteresseerd in de methode en wil je meer weten over de werkwijze? Kijk dan op www.lessonsinharmony.nl