• Selectie van Sinterklaaspapier

    Gemeentearchief

Sinterklaaslezing bij het Gemeentearchief

14-11-2018, 11:14 | Lezersnieuws | Aimee Klerk

Datum:

vrijdag 23 november 2018, 14:30

Locatie:

Stadhuisplein 100
Gemeentearchief Zaanstad
Zaandam

Hoe oud is het Sinterklaaspapier? Welke dessins waren er zoal in de diverse decennia sinds de Tweede Wereldoorlog? Welke maatschappelijke ontwikkelingen vind je erop terug? Wat zijn de tendensen die je op het huidige inpakpapier vindt? U ziet een greep uit zijn verzameling van meer dan 4000 stuks. Klaas Rigterink besteedt ook aandacht aan een aantal dessins van Keijzer Papier uit Wormerveer en natuurlijk aan het papier dat speciaal ter ere van Sintstad Zaanstad is gemaakt.

Welke dieren spelen er zoal een rol bij Sinterklaas? Denk daarbij aan de rijdieren van de Sint (paard en ezel), kikkers en muizen in de schoen, marsepeinen varkens, suikerbeestjes, dieren als Sint of Piet in kinderboeken en de commercie. Er wordt ook aandacht geschonken aan de kikkers en muizen met badpakjes van cacaofantasieproductenfabriek Boon uit Wormerveer.

Klaas Rigterink spaart samen met zijn vrouw alles wat met Sinterklaas te maken heeft. Hij schreef het boek ‘De Rijmpiet dichtte zich te pletter bij deze chocoladeletter’ en heeft zich dus grondig verdiept in de materie.