Columns

Columnist:

Zaanse streken

Moedertaal

Je realiseert je pas weer hoe moeilijk de Nederlandse taal is voor mensen die elders geboren zijn, wanneer je een mevrouw, afkomstig uit China, ondanks haar welwillendheid hoort worstelen met 'huid', 'ruit', 'hout', 'oud' en 'goud'.

Columnist:

Bleestekens

Deuren dicht

Het klimaat warmt op. We weten het allemaal. De zeespiegel stijgt omdat gletsjers en ijskappen smelten. Het klinkt aantrekkelijk, want momenteel mag de temperatuur van mij wel wat omhoog, maar het is natuurlijk niet goed voor onze aarde.

Columnist:

Bleestekens

Sluizentrots

Soms gaat een project supersnel. Geheel volgens de planning, zonder dat de kosten worden overschreden en met verwaarloosbare last voor de omgeving.

Columnist:

Zaanse streken

Onze Jan

Het is u wellicht opgevallen dat burgemeester Jan Hamming vaak in deze kolommen te vinden is. Het is belangrijk om te weten hoe bestuurders omgaan met de inwoners, hoe ze aankijken tegen bepaalde problematiek, hoe ze kansen proberen te benutten.

Columnist:

Bleestekens

MeToo

Ja hoor, dat heb ik weer. Hele stapels joggingbroeken liggen er, maar natuurlijk weer niet in mijn maat. Ik sta in een winkel aan de Gedempte Gracht en grijp weer eens mis.

Columnist:

Zaanse streken

Vooruitgang

In het begin van januari werd er in de media behoorlijk gejubeld over onze koopkracht. Presentator Rob Trip van het NOS-journaal bijvoorbeeld meldde met blij gemoed dat we er allemaal op vooruitgaan in 2019. Nu ja, bijna allemaal. Maar dat 'bijna' slikte hij bijkans in.

Columnist:

Bleestekens

Moltalk

Lege agenda. Check. Lege bank. Check. Loungekleding aan. Check. Nu nog een glas wijn en mijn avond kan niet meer stuk. Ik wil chillen. Even helemaal niets doen. Oké, televisie kijken dan.

Columnist:

Zaanse streken

Stokpaardjes

Een tijdje terug werd in het nieuws gemeld dat zeuren gezond is. Dat je door te lamenteren een stuk ergernis, een stuk stress kwijtraakt. Dat zou kunnen, maar het is onverdraaglijk wanneer dat zonder zelfspot gebeurt. Je moet regelmatig ook jezelf eens flink opschudden.

Columnist:

Bleestekens

Klein leed

Eigenlijk is het een verkeerde titel, klein leed. Want bestaat dat eigenlijk wel? Is leed geen relatief begrip? Waar ik mijn schouders voor ophaal, kunt u wel tranen met tuiten om huilen. Of andersom. Maar waarom begin ik hierover? Welnu, dat ga ik uitleggen.

Pagina's