• Ronald Peeters

Zaankanter parade

Er zijn veel bekende Nederlanders. In alle uithoeken van ons land wonen artiesten en sportievelingen die u op straat zou herkennen. Maar vlak onze eigen streek niet uit. Rondom de Zaan is de aanwas beroemdheden ook niet kinderachtig!

Ik woonde bijvoorbeeld vroeger in het Hoornseveld. Bij mij om de hoek huisde Henny Huisman, de presentator van de Soundmix- en de Playbackshow. Cabaretier Freek de Jonge heeft de eerste elf jaren van zijn leven aan de Parkstraat doorgebracht. In zijn heruitgave van het boek 'Zaansch Veem' schrijft hij er alles over. Rapper en cabaretier Ali B. is ook in Zaandam geboren. Lenette van Dongen komt van hier. Margriet Eshuijs, met haar band Lucifer en de hit 'House for sale', had het wel mooi over haar huis in Zaandam!

Rayen Panday is kleinskunstenaar en een nieuw talent in onze stad. Najib Amhali woont in Krommenie. Zanger Huub van der Lubbe heeft jarenlang in de Zaanstreek gewoond en Harry Slinger van Drukwerk nog altijd in Westzaan. Monic Hendricks, de Kenau, woont met man en kind in onze stad en gitarist Jan Akkermans woonde hier vijf jaar.

Ik kan er een pagina mee vullen! U kunt er zomaar één tegenkomen. We zijn ook de broedplaats van een paar legendarische sporters. Ronald Koeman is hier geboren evenals Johnny Rep. Ada Kok leerde hier zwemmen.

Even verder denken. De schrijver Dick Laan van 'Pinkeltje' ….Zaandammer! Minder leuk maar ik noem hem toch, hacker Rop Gonggrijp, medewerker aan Wikileaks, woonde hier 15 jaar.

Gaan we terugblikken, dan paraderen namen als Walraven van Hall voorbij, waar nu een indrukwekkende film van gemaakt is. Wie Albert Heijn is hoef ik hopelijk niemand uit te leggen, de politica Tineke Netelenbos, ga maar door. Ik vergeet er ongetwijfeld een paar. Als ik ga googlen kom ik er vast wel meer tegen. Bekende Zaankanters tref je natuurlijk net zo goed in de roddelbladen. Ik zal er de Story nog eens op nalezen.

Schiet me er op de valreep toch nog één te binnen. Die columniste van de Zaankanter. Hoe heet ze ook weer… zo'n bizarre naam. Moeilijk te onthouden. Afijn, die is ook geboren en getogen in Zaandam. Maar nog nooit uitgenodigd bij RTL Boulevard. Nog geen artikel in de Privé over gelezen.

Gek genoeg.