• Ronald Peeters

Terror- meeuwen

Beste lezer, hier volgt een waarschuwing. Na de terror- oehoe in Purmerend, twee jaar geleden, is nu ons centrum aan de beurt. Pas maar op. Die op het oog mooie, onschuldige meeuwen die over de Gedempte Gracht lopen, zijn gevaarlijk! Ze blijken, net als de oehoe, een aanvallend karakter te hebben. Ik hoor en lees verhalen van onschuldige passanten die het moesten ontgelden omdat zij met een patatje, broodje of Hema-worst over de Gracht liepen. Het eten werd resoluut uit hun handen getrokken. Terror- meeuwen dus!

Nu zijn het er nog maar een paar, maar hun aantal zal ongetwijfeld groeien. Ik herinner mij een Hitchcock film, The Birds, een heuse thriller. Zal het er bij ons straks ook zo aan toe gaan? In de film ging een nietsvermoedende man op een bankje zitten, een op het eerste oog onschuldig tafereel. Maar vervolgens ging de camera naar een boom vol vogels, en in de volgende scène was de man half opgegeten.

Excuses, ik draaf weer door. Maar als ik eerlijk ben, Ik vond het wel grappig indertijd, die berichten over een chagrijnige Oehoe die mensen aanviel. Kranten over de hele wereld beschreven zijn luchtaanvallen. Mensen moesten soms met bloedend hoofd naar het ziekenhuis. Purmerend stond ineens wekenlang op de kaart en half Nederland trok er nieuwsgierig heen.

Helaas, maar daar denkt u vast anders over, is het dier gevangen. Echter de oehoe -story kreeg een vervolg. Het Gelderlandse plaatsje Noordeinde kwam daarna met een knuffel-oehoe. Geen grap, het dier kwam in het nieuws. Hij landde op je hoofd en pulkte een beetje in je haardos. De mensen hadden er wel lol in en ook dit dier trok publiek uit de wijde omgeving! En de gemeente Woudenberg waarschuwde begin dit jaar voor aanvallen door roofvogels. Fietsers en hardlopers waren hier met namen de sjaak. Die luidruchtige groene Halsbandparkieten rukken ook al overal op, vogels worden steeds dominanter!

Het zet mij wel aan het denken. Onze hapgrage meeuwen hebben een interessante kant. Laten we er gebruik van maken. De verhalen lekker aandikken op Facebook en bij de pers. Het als een heus schrikbewind omschrijven. Ga allemaal met een worst of patatje de Gracht op en lok de dieren uit. Maak foto's met deze ' killer Seagulls'. Geweldig toch? We hebben een nieuwe attractie. Misschien kunnen we wel souvenirs gaan verkopen. Een houten meeuwtje aan een sleutelhanger, met natuurlijk 'Zaandam' erop.

Ik zou zeggen, doen!