• Free Fotografie

Sportgekte

Eigenlijk wilde ik het hebben over de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk, het langzaam verdwijnen van een middenmoot, van de kleine middenstand ook trouwens. Maar de krant staat ditmaal vol met sport. En eigenlijk geldt daarvoor hetzelfde.

In de Eredivisie bestaat financieel gezien al decennia een kloof tussen de topclubs en de rest van de voetbalverenigingen. En door de resultaten van Ajax in de laatste jaren op Europees niveau– finale in de Europa League en vooral halve finale bij het Championsbal, de verkoop van spelers tegen exorbitante bedragen, het na het spelen van twee voorrondes dit lopende seizoen opnieuw bereiken van de groepsfase, veertig miljoen extra in de toch al overvolle kassa – dreigt er een soort Bayern München-situatie te ontstaan. De landskampioen staat zo'n beetje vast, er wordt alleen nog om de vervolgplekken gevochten.

Nu zou je denken dat deze Ajacied in hoofd, hart, nieren en tot aan de kleine teen dat een perfect scenario zou vinden. Maar niets is minder waar. Er moet echte strijd zijn. Op het speelveld dat is. En dan ook nog eens fair, winnen op souplesse, met gratie, voetbal is niet alleen oorlog, niet alleen een steekspel, maar heeft, o la la, meer met ballet te maken dan menigeen denkt.

Niet voor niets proberen coaches zich in allerlei mogelijke bochten te wringen om zich in de underdogpositie te manoeuvreren. Toeschouwers zien nu eenmaal graag David met zijn kleine slinger de reus Goliath verslaan. (Zo mag ik, hoe vreemd moet dit klinken, ook graag Feyenoord zien winnen. Al was die monsterscore tegen Ajax mij als geboren 020-er natuurlijk iets te veel.)

Sporten waarbij de uitslag al zo'n beetje van tevoren vastligt worden al snel saai. Schaatsen? Een Oranje podium. Heel mooi natuurlijk, maar toch prachtig als er zich ineens, ik zeg maar wat, een Vietnamees tussen wringt. Kijk ook maar eens naar de Formule 1. Er zijn drie teams die het veld domineren dankzij enorme budgetten. De winst van de Grote Prijzen wordt sinds jaar en dag onder hen verdeeld. En dat levert opnieuw veel geld op, waardoor er nog beter materiaal aangekocht kan worden, topcoureurs kunnen worden aangetrokken c.q. behouden. En ja, toevalligerwijs is er nu een Belg die onder de Nederlandse vlag rijdt en de ene lauwerkrans aan de ander vastknoopt.


Juist door dat onverwachte element loopt het supportersgewijs storm in die tak van de motorsport. (Wordt vervolgd.)