• Ronald Peeters

Sluizentrots

Soms gaat een project supersnel. Geheel volgens de planning, zonder dat de kosten worden overschreden en met verwaarloosbare last voor de omgeving.

Neem bijvoorbeeld de werkzaamheden aan de Wilhelminasluis in ons centrum. Dat is toch om trots op te zijn? Het is nog maar kort geleden, we schrijven januari 2014, dat de boel werd afgezet met hekken en de eerste mannen met helmen ten tonele kwamen. De sluis moest breder en dieper worden, want veel moderne schepen konden er nu niet door.

Goed initiatief dus. De provincie gaf de opdracht aan een aannemer, Heijmans, en de planning was om begin 2015 klaar te zijn. So far, so good.

Het werd al snel een gezellige plek. De houten omheining bij de brug was door schoolkinderen vrolijk beschilderd. Er waren zelfs mensen die bleven staan kijken naar het grof geschut daar beneden, het beton storten en de enorme metalen constructies die verschenen. Een lust voor het oog. Slechts de koek en zopie ontbrak.

Maar na een poosje kwam er helaas een beetje ruzie tussen de aannemer en Noord-Holland. Ach ja, dat kan gebeuren. Er werd gesteggeld over onder meer het ontwerp en de kosten. Laatstgenoemde snap ik, het is pas nieuws als er NIET wordt gezeurd over geld of als de kosten NIET hoger uitvallen dan beraamd. Maar het ontwerp, lag dat niet klaar dan? Je begint toch niet voordat…..?

Nu ja. Gelukkig duurde de ruzie niet lang. We zijn nog maar vijf jaar verder, en het schijnt dat ze er al uit zijn. Het ging maar om acht miljoen eurootjes extra uiteindelijk. Dus dat valt reuze mee. De update van het hele complex kan weer doorgaan dus straks zijn er weer activiteiten waar te nemen.

Beetje jammer, want we raakten net gewend aan die inmiddels roestende puinhoop in het water. Het onderhand in staat van ontbinding zijnde tafereel ging een beetje bij ons horen en verscheen al op ansichtkaarten van Zaandam. Als Monet nog had geleefd zou het een inspiratiebron voor hem zijn denk ik zomaar.

Maar ze gaan op 11 februari, komende week dus, de werkzaamheden weer hervatten. Dat is supersnel, dat moeten wij toch toegeven. Wat een eindsprint! Ik bewonder deze partijen.

Ze zouden veel meer samen moeten werken. Dit project is een goed voorbeeld van hoe het moet. Op deze mensen kun je eh… bouwen.

Nu zeggen ze eind 2020 klaar te zijn. Hartstikke fijn om te weten. Ik noteer het alvast in mijn agenda, want ik twijfel er niet aan!