• Ronald Peeters

Referendum

Nog één week en we mogen gaan stemmen. Eindelijk. De biljetten zijn naar ons verstuurd en op woensdag 20 juni kunnen we aangeven of we voor of tegen het Cultuurcluster zijn. Willen wij het wel of willen wij het niet? Het wordt hoog tijd om knopen door te hakken. Genoeg gebakkeleid. De discussie alléén al heeft reeds miljoenen gekost., dus vooruit met de geit. De raad zal onze keuze volgen en eerlijk gezegd heb wel een voorgevoel over de uitkomst, maar dat terzijde.

Wat wil ik nu eigenlijk zelf? Voor alles geldt; je weet pas achteraf hoe het bevalt. Kon je maar vooruitzien. Ik heb in die aanloop naar de stemming voor- en tegenstanders gehoord in mijn vriendenkring. Regelmatig kwam het onderwerp aan bod. Ik begrijp de tegenstanders. We hebben al een mooie behuizing voor De Bieb, Poppodium de Flux, Filmtheater De Fabriek en de rest. Waarom kapitalen steken in iets nieuws? Want het geheel is op 45 miljoen euro begroot. Een bedrag dat u en ik samen moeten ophoesten. En traditiegetrouw zal de begroting uit de klauwen lopen. Heel veel geld dus voor iets dat we al hebben. En wat te doen met die mooie leegstaande panden daarna?

Ik snap ook de voorstanders. Het beoogde Cultuurpaleis zorgt voor de benodigde reuring in het centrum. Alles komt gezellig bij elkaar. Het Stationsplein gaat leven en trekt extra mensen aan. Maar ik neig toch naar Tegen. Want is het allemaal nodig? Voor ons bewoners niet. Het centrum barst al van de horeca. Die hoeft er echt niet meer bij. En waarom moet alle cultuur bij elkaar gepropt worden? Ik zie het nut er niet van in. Wie wil er na de film nog een uurtje kleien? Vanuit Fluxus nog naar de Bieb? Er komt zelfs een werk- of studieplek. Wie gaan daar zitten? Voorbijgangers? Studenten? Dacht het niet, die leren het liefste thuis.

Als ik buitenshuis een film wil zien dan heb ik nu keuze genoeg. En aan bars en restaurants geen gebrek. Te veel lijkt me niet goed, dan concurreren ze elkaar dood. Het Cultuurpaleis moet ook nog eens dertig procent meer bezoekers gaan trekken dan de huidige bedrijven om het rendabel te maken. Gaat dat wel lukken?

Kortom, ik heb zo mijn bedenkingen en die zijn bij deze geëtaleerd. Maar u moet zelf kiezen, uiteraard. Er zal de komende week nog wel aandacht aan het onderwerp besteed worden in media en op straat. Maar of u nu voor- of tegen bent, ga in elk geval stemmen! Dan pas kan een goed besluit vallen is het gesteggel over het stationsgebied eindelijk een gepasseerd station. Pfff….