• Free Fotografie

Onwijs onderwijs

U kent ze wel, de spandoeken van Veilig Verkeer Nederland langs de weg met 'De scholen zijn weer begonnen', om met name gemotoriseerde weggebruikers extra alert te maken op schoolgaande kinderen.

Jongens en meisjes die misschien zelf niet helemaal goed opletten omdat ze een onbekende route moeten nemen, gespannen zijn voor een nieuwe klas, het hoofd vol vakantieverhalen hebben. Al zie je voor de eerste bel en na afloop van de lessen bij alle scholen sinds jaar en dag massa's schots en scheef geparkeerde auto's staan. Volgens een recentelijk onderzoek aangaande mobiliteit en overgewicht bij de jeugd wordt ruim tachtig procent van de leerlingen van de lagere school door ouders gebracht en opgehaald.

In de eerste jaren van de middelbare school is dat nog altijd vijftig procent. Lekker van en naar school lopen of fietsen, alleen of samen met klasgenoten, dat is toch prachtig?! Voor het eerste proeven van wat vrijheid. De kans om even een omweg te maken, zelf wat uit te pluizen, de grenzen letterlijk en figuurlijk op te zoeken.

Vroeger, ja, daar is opa weer, kreeg je op je zesde een fiets en mocht je het daarna van en naar school lekker zelf uitzoeken. Als we het toch over oude tijden hebben. Er zijn vast nog wel lezers onder ons, de sterksten der ijzersterken, die zich kunnen herinneren dat er ook zaterdagmorgen school moest worden gegaan. Eigenlijk was dat prima.

Vaders werkten in die tijd vaak ook nog een halve dag. En je genoot daarna echt van de vrije uren. (Al waren er ook (on)gelukkige gelovigen die op de dag des heren bij catechisatie-les werden verwacht.) Wij kregen op zaterdag Franse les. Merci bien. Een goede basis.

De moderne talen zijn op de middelbare school nu niet meer gemeengoed, bungelen ergens onderaan. Ik sprak laatst een lerares van de derde klas. Zij vond het niet meer nodig om haar leerlingen ook maar iets uit het hoofd te laten leren. 'Je kunt tegenwoordig toch alles opzoeken.' Tja, en wat als hun apparaten niet werken? Er stroomuitval is, het netwerk plat ligt?

Er schijnen plannen te zijn om een vierdaagse schoolweek in te voeren. En wat gaan de jongeren dan met de extra dag doen. Nog meer gamen, chips eten, hangplekken bevolken?

Schaf dan de leerplicht maar helemaal af, laat ze lekker zelf alles op Wikipedia uitvogelen. Wordt vervolgd.