• Ronald Peeters

Koe

Ik ben een wandelaar. Met regelmaat sluit ik mij middels een website aan bij tochten door de streek en zomers ook elders in het land. Lekker de hele dag kuieren, kletsen en vooral buiten zijn. Ik kan het iedereen aanraden.

Zo ook afgelopen week. Met een groep maakten we een tocht door de Zaanstreek, en op een gegeven moment liepen we langs de Nauernasche vaart. Links het water, rechts de weilanden. Mijn blik viel ineens op een groepje koeien rechts. Ze stonden een beetje sullig naast een slootje waarin een soortgenoot stond, haar kop kwam nog net boven water. Een treurig gezicht. Wat te doen? Nietsdoen vonden we geen optie.

Verderop lag gelukkig een woonhuis. Daar maar even aanbellen dan. Er deed echter niemand open. We keken elkaar aan. We moesten een plan B bedenken. Verderop stond nog een huis, dus daar maar proberen. Intussen gleed er een bootje langs in de vaart, met een paar mensen die riepen of we even ergens konden aanbellen. Want er lag honderd meter terug een koe in de sloot. Ja ja, dat wisten we al, antwoordden wij. ''We zijn er mee bezig!''

Bij het volgende huis liep wandelaar Jan het erf op. Hij trof daar gelukkig een man. Deze bleek niet de eigenaar van de koe, maar kende deze wel. Hij beloofde te bellen. Eenmaal terug op de weg zagen we een groepje fietsers ter hoogte van het runder tafereel wijzen en gebaren. ,,Er ligt hier een koe in de sloot!'' schreeuwde er een naar ons. ,,Ja ja, is geregeld!,'' riepen wij terug.

Wij hervatten onze wandeling. Natuurlijk met als onderwerp van gesprek die koe. Er volgde zelfs een grap. ,,Hoe haal je een koe uit de sloot?'' vroeg André. Vragende blikken. ,,Nat!,'' was het antwoord. Erg leuk. Maar een belangrijkere vraag heerste bij ons. Krijgt deze dame straks echt hulp? Hoe dier lievend is de hedendaagse boer? Moet de brandweer te hulp schieten? Kan boerlief haar zelf met de tractor uit de sloot krijgen? Worden hier kosten en baten afgewogen? Als er getakeld moet worden, is een eigenaar daarvoor dan verzekerd?

Ik hoopte het maar. Eén gedachte gaf mij echter steun. Als er in een paar minuten tijd al een groep wandelaars, bootpassanten er fietsers alarm sloegen, hoeveel mensen zijn dat dan in een uur? En op een dag? Alleen al dáárom moet boerlief optreden. Anders wordt hij gek van al die meldingen en komt niet meer aan zijn werk toe! Het zal dan ook wel goed komen met Clara. Ik ben in elk geval gerust gaan slapen die nacht.