• Ronald Peeters

Horecawatcher

Terwijl wij thuis in deze koude dagen de gordijnen dichttrekken, moeten die in de café's juist open blijven. Een nieuw aangenomen regel geeft onze burgemeester het recht dit in de horeca te verplichten. Goed zo! Want stel je toch eens voor. In een stad met twee casino's en wekelijkse meldingen van nieuwe hennepplantages, is het wel goed dat er meer toezicht komt. Wat gebeurt daar allemaal, in die kroegen in het centrum? Wie zitten er? Wat bekokstoven die mensen? Wat voor misdadige activiteiten worden er geboren? Voor ons als inwoner is het ook meteen handig, want is uw man nu echt naar die fotocursus, of laat hij zich vollopen in café Het Hoekje?

Nu er controle komt op ons winkelwagentjesgebruik, is Big Brother'en in het uitgaanscentrum een logische volgende stap. George Orwel had het niet beter kunnen verzinnen in zijn boek 1984. Over niet al te lange tijd zijn er microfoons in onze huiskamers geïnstalleerd. Want laten we eerlijk zijn, daar kan ook niet alles door de beugel. Juist thuis smeden wij plannen die het daglicht niet kunnen verdragen, verzorgen wij onze wietplantjes op zolder en verbergen wij de schilderijen van onze laatste roofoverval op het Zaans Museum. Foei. Houd ons in de gaten!

Mij lijkt het ook wel goed om bij supermarkten camera's op te hangen. Want je kunt je vraagtekens zetten bij een uitkeringsgerechtigde met een kar vol boodschappen. En zo zie je meteen dat meneer de Wit daar rondloopt, terwijl die zich ziek had gemeld op zijn werk. Geen staatscontrole maar stadscontrole!

In de horeca gebeuren er dingen die de buitenwereld niet mag zien, zo is de veronderstelling. Nou nou, wat ik bedoel te zeggen, op welke plek eigenlijk niet? Gaat het om die minderjarige? Die gaat echt niet voor het open raam zitten hoor, met zijn of haar verboden drankje. Die kruipt achterin, dus zie je niet. Zet dan een geheim agent in elk café. Nieuw beroep: horecawatcher.

Is het in een café overigens juist niet de bedoeling om de wereld buiten te sluiten? Ik vind het allemaal wel erg tegenstrijdig worden. Hoe zit het dan met de privacywet? In een tijd waarin je toestemming moet geven voor een schoolfoto, mag je wel gecontroleerd worden aan de bar?

Ik raak de kluts een beetje kwijt, eerlijk gezegd. Het wordt tijd voor een gele hesjes actie in Zaandam. Al dat betuttelen moet maar eens ophouden. Zaterdagavond allemaal in zo'n geel jasje gaan stappen. Niet knokken, want het gaat alleen om het signaal, maar het gezellig maken aan de tap.

Met de gordijnen dicht!