• Ronald Peeters

Fijne intocht

Beetje beangstigend de berichten van de laatste dagen. De Zaanse kranten staan er bol van, en ik kan het niet nalaten daar mijn deel nog eens aan toe te voegen. Terwijl de Stint in de garage moet blijven, komt de Sint aan wal. En onze burgemeester toont lef, want deze inmiddels hachelijke onderneming gaat gewoon op de Zaanse Schans plaatsvinden. Hulde. Zaandijk op de kaart. Nu maar hopen dat deze er na de 17e niet vanaf geveegd is. Want beste mensen, hoe een kinderfeestje kan uitdijen tot een slagveld aan uitingen en gedrag? Het is niet te geloven. Een voetbalwedstrijd is er niets bij. Ik zei het al eens in een eerdere column, ik maak me die dag uit de voeten. Het wordt doodeng! Alsof we niet een verzonnen oude Spanjaard, maar een wedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona binnenhalen. Lees alles er maar op na.

Om te beginnen zullen van bezoekers aan het evenement de jassen en tassen gecontroleerd worden. Het gebied wordt afgezet met hekken. Tijdens de intocht moet ene Michael van Zeijl de cel in. Deze activist vormt daadwerkelijk een bedreiging. Het lijkt wel een Holleeder persiflage. Het terrein is verder alleen toegankelijk via poortjes. Net als bij de Arena dus. Voetbalvandalen hebben hier ervaring mee, dus blaaskaken die kwaad willen komen hier wel door. Na de landelijke intocht matten deze waarschijnlijk de volgende dag in Assendelft nog even door en bezoeken een week later de Sinterklaas afterparty op de Burcht. Het is tenslotte je hobby of niet.

We gaan nog even door. Het meenemen van glaswerk en drones is bij het feestje verboden, evenals gezichtsbedekkende kleding. Alle boten op de Zaan zijn verboden. Behalve die van Sinterklaas natuurlijk. Er komt geen demonstratieverbod, maar er komen wel demonstratievakken! Zo hoopt de gemeente confrontaties tussen de verschillende groepen te voorkomen. Ben ik nou gek, of gaat het toch over voetbal? En dat is dan toch ook maar een spelletje? Dat is toch ook niet meer dan, bij voorbaat excuses voor de liefhebbers, twee groepen mannen die achter een bal aanrennen? Net zoals Sinterklaas maar een bedenksel, een spelletje is. Waarom zo'n gejakker eromheen? Waarom denken dat hoe harder je slaat, schreeuwt en wegen blokkeert, hoe meer je gelijk hebt? Mooi niet!

Mijn advies: de NTR zendt de hele intocht live uit op NPO Zapp 3. Zet uw kinderen met een bakje chips achter de buis en laat ze veilig genieten. Ik wens hierbij iedereen een fijne intocht.