• Ronald Peeters

Camping

Er loopt een discussie over het al dan niet beginnen van een camping in natuurgebied Het Twiske. Uiteraard zijn er voor- en tegenstanders, wiens argumenten u wel kunt raden. Het idee is om langs het water, bij de haven, plaats te maken voor campers, safaritenten, ecolodges en gewone tenten. Vooral die safaritenten komen lachwekkend op me over. Ik verwacht straks begeleide excursies naar de 'Big five' als de grutto (inmiddels zeldzaam), witte reiger, het konijn, de fazant en de vos. Laatstgenoemde vooral met een nachtexcursie waarneembaar.

Wat mij stoort aan dit verhaal is dat wij als mens steeds meer ruimte willen. Expansiedrift is een mooi woord hiervoor. Voorbeeld: er is een woningtekort, vooral in de Zaanstreek. Maar liefst tien jaar is de wachttijd als je je inschrijft voor een huurwoning. Voor een eengezinshuis zelfs twintig jaar. Absurd! Vooral als je je bedenkt hoeveel ruimte er feitelijk is, en hoeveel bedden er zijn.

Om te beginnen, althans daar ga ik van uit, wonen en slapen we hier allemaal ergens. Daarnaast bouwt onze gemeente steeds meer hotels, allemaal plekken waar iemand kan slapen. Als ik het groter trek, ons land barst van de slaapplaats. Veel inwoners hebben een tweede huis, een vakantiewoning op een Waddeneiland bijvoorbeeld of op de Veluwe. Tel daarbij op hoeveel campers en caravans er zijn. Er zijn bekende Nederlanders met drie of vier huizen. Appartementjes in New York en Amsterdam, kasteeltje in Frankrijk en landhuisje in Almere.

En nog altijd is het niet genoeg. Wij mensen vragen steeds meer plaats. Als we die camping toestaan, dreigt opnieuw een natuurgebied verstoord te worden. Al die rust moet wijken omdat Henk en Truus er ook willen slapen. Terwijl in de omgeving genoeg hotels zijn. Het internet staat vol Airbnb -adresjes. Eigenlijk is er dus plek zat voor onze woningzoekenden, maar ja, alles is bezet door mensen die meerdere bedden willen. Terwijl we varkens en kippen levenslang in veel te kleine hokken proppen, eisen we zelf ruimte in het kwadraat!

En dat gaat ten koste van de flora en fauna. Onze vakantiewoning of tent willen we het liefst waar de vogeltjes fluiten, het water kabbelt en waar rust heerst. Maar juist door al die woondrift en kampeerdrift verdwijnt dit. Dus nee. Geen camping in Het Twiske. Geniet overdag van het gebied maar slaap 's nachts gewoon lekker in je eigen bed. Veel beter toch?